مجازی سازی دسکتاپ
تکنولوژی VDI (Virtual Desktop Infrastructure) یا زیرساخت دسکتاپ مجازی، یکی از راههای نوین مدیریت و ارائه دسکتاپها در محیطهای کاری مجازی است. در این روش به جای اجرای سیستمعامل و برنامهها بر روی دستگاههای محلی، از سرورهای مرکزی بر روی شبکه برای ارائه دسترسی به محیط کاری دسکتاپ استفاده میشود. این تکنولوژی به سازمانها این امکان را میدهد که دسکتاپهای مجازی را به کاربران ارائه دهند و مدیریت آنها را بهبود بخشند. در VDI، هر دسکتاپ به صورت جداگانه در یک ماشین مجازی قرار دارد.
مزایای مجازی سازی دسکتاپ
این تکنولوژی به سازمانها این امکان را میدهد که دسکتاپهای مجازی را به کاربران ارائه دهند و مدیریت آنها را بهبود بخشند. در VDI، هر دسکتاپ به صورت جداگانه در یک ماشین مجازی قرار دارد.
افزایش امنیت
اطلاعات در مرکز داده محفوظ است و این توانایی را فراهم میکند که در هیچ صورتی، اطلاعات در معرض خطر نباشد. همچنین از ویژگیهای امنیتی مانند کنترل دسترسی استفاده میشود تا اطلاعات محافظت شود.
مدیریت مرکزی
مدیران IT میتوانند به راحتی دسکتاپها و برنامهها را از مرکز کنترل مدیریت کنند، این امکان به مدیران اجازه میدهد که بهبودهای لازم (شامل نصب سیستم عامل، آپدیت سیستم عامل، نصب نرمافزار، آپدیت نرمافزار)را بر روی تمام دسکتاپها به صورت همزمان اعمال کنند و به این ترتیب بهرهوری سازمان را افزایش دهند.
کاهش هزینهها
استفاده از VDI میتواند به کاهش هزینههای مربوط به نگهداری و بهروزرسانی سختافزارهای کیس کمک کند. همچنین با کاهش نیاز به حضور فیزیکی کارمندان در محل کار، هزینههای مرتبط با ایجاد و نگهداری فضاهای اداری نیز کاهش مییابد.
دسترسی آسان
کاربران میتوانند از هر دستگاهی که به اینترنت متصل است استفاده کنند و به دسکتاپ مجازی خود دسترسی داشته باشند. این دستگاهها شامل موبایل، تبلت، تلویزیون هوشمند و ... میشود. این انعطاف در دسترسی در مواجهه با نیازهای کاری متغیر و فرصتهای کسب و کار جدید اهمیت زیادی دارد.
افزایش توانایی انجام کار از راه دور
در شرایط کنونی که کار از راه دور به یک ضرورت تبدیل شده است، VDI به کارفرمایان این امکان را میدهد که به تیمهایشان اجازه دسترسی به دسکتاپها و اطلاعات مورد نیاز را از هر مکانی که به اینترنت دسترسی داشته باشند بدهند.
کاهش منابع پردازشی
اشتراک منابع مانع هدر رفت آن میشود. VDI به سازمانها امکان میدهد که استفاده از منابع خود را بهبود بخشند. با مدیریت مرکزی دسکتاپها و بهرهمندی از مجازیسازی، منابع سختافزاری و نرمافزاری به صورت بهینهتری مدیریت میشوند.
چگونگی پیادهسازی VDI
امروزه با افزایش نیازهای سازمانی به امنیت و مدیریت موثرتر، VDI به عنوان یک گزینه برای بسیاری از سازمانها مطرح میباشد. اما قبل از هر چیز باید بدانید که پیادهسازی VDI نیازمند سرورهای قدرتمند است و نحوه پیاده سازی آن کاملا بستگی به اهمیت اطلاعات در کسب و کار شما دارد.
در سادهترین حالت با یک سرور مرکزی و فضای ذخیره سازی لوکال و در بهینهترین حالت با دو سرور به صورت موازی و یک فضای ذخیره سازی خارجی میتوان بستر مجازی سازی را فراهم کرد.
در زیر به بررسی هر یک از حالتها خواهیم پرداخت:
یک سرور مرکزی و فضای ذخیره سازی لوکال
فرض کنید در سازمان شما به دلیل کمبود بودجه و امکانات و یا هر دلیل دیگری فقط و فقط یک سرور فیزیکی به همراه تعدادی هارد لوکال درون آن سرور وجود دارد. آیا میشود با همین امکانات بستر VDI را راهاندازی کرد؟ پاسخ مثبت است، حتی با وجود این امکانات کم هم میشود بستر VDI را درون سازمانتان راهاندازی کنید، فقط در نظر بگیرید که ریسک از دست دادن اطلاعات در این حالت بسیار بالاست، چرا که تمام اطلاعات فقط در یک محل ذخیره شده است و در صورت Fail شدن اطلاعات درون هارد، امکان بازیابی آنها سخت میشود. از طرفی چون تمام دسکتاپها و اطلاعات متعلق به آنها درون همین یک سرور فیزیکی است، در صورت خرابی هر یک از قطعات سرور (از قبیل پاور، رم، هارد و ...)، از زمان Down Time آن سرور تا در مدار قرار گرفتن مجدد آن هیچ دسکتاپی قابل استفاده نخواهد بود.
یک سرور فیزیکی و Storage خارجی
این حالت با حالت قبلی یک تفاوت عمده دارد، در حالت قبلی اطلاعات درون خود سرور ذخیره میشد که باعث بالا رفتن ریسک از دست دادن اطلاعات میشد. اما در این حالت اطلاعات در یک فضای ذخیره سازی خارجی ذخیره میشود که همین امر باعث کاهش آن ریسک میشود. با ذخیره تمام اطلاعات دسکتاپها در یک فضای ذخیره سازی، ریسک از دست رفتن اطلاعات تا حدود زیادی کاهش پیدا میکند، اما کماکان ریسک خرابی قطعات سرور و Down Time آن سرور وجود دارد.
دو سرور فیزیکی و Storage خارجی
بهینهترین حالت ممکن استفاده از دو سرور فیزیکی و یک Storage خارجی است. در این حالت سرورها به صورت Redaundant با هم کار میکنند و در صورت Fail شدن هر کدام از آنها سرور دیگر در مدار قرار میگیرد. این امر باعث میشود دسکتاپها حتی در صورت خرابی یکی از سرورها در دسترس باقی بمانند.
تعیین نیازها
مرحله اول در پیادهسازی VDI، تعیین نیازها و اهداف است. تعداد کاربران، نیازمندیهای سیستمی و ایجاد برنامه زمانبندی در این مرحله انجام میگیرد.
انتخاب فناوری
انتخاب پلتفرم و فناوری مناسب VDI بسیار حائز اهمیت است. این انتخاب شامل سرورها، نرمافزارها و راهکارهای امنیتی مرتبط با آن میشود.